2011. május 17., kedd

Cukor blues folyt.köv.5.

Ma bejezem a Cukor blues című könyvből való idézetet:
"24 órán belül a halálomon voltam. Émelyegtem, a fejem majd széthasadt a migréntől. Ha a fájdalom üzent, akkor ez egy hosszú, erőteljes és rejtjeles üzenet volt. Órákba telt, mire megfejtettem. Ismertem annyira a narkósokat, hogy ha kelletlenül is ,de el kellett ismernem: közéjük tartozom. Elvonási tünetektől szenvedtem, amiről oly rettegve beszélnek. Végtére is, a heroin is egy vegyszer. Kivonják a nedvet a mákból, finomítással ópiumot nyernek belőle, abból további finomítással morfiumot, végül heroint. A cukor sem más, mint vegyszer. Kivonják a nedvet a cukornádból vagy a cukorrépából, finomítással melaszt nyernek belőle, abból további finomítással barna cukrot, végül furcsa fehér kristályokat. Nem véletlen, hogy a drogkereskedők tejcukorral, vagyis laktózzal hígítják a tiszta heroint, hogy az átlátszó zacskók esztétikusabb látványt nyújtsanak. Én a vegyszerekkel hagytam fel: a cukorral, aszpirinnel, kokainnal, koffeinnel, klórral, fluorral, nátriummal, nátrium-glutamáttal meg mindazzal a kibetűzhetetlen nevű borzalommal, amelyet apró betűkkel sorolnak fel azokon a dobozokon és tasakokon, amelyeket az imént dobtam ki a szemétbe.24 órán át cudar volt a világ, de a másnap reggel megváltásként ért. Este kimerülten, verejtékezve, remegve dőltem ágynak, de újjászületve ébredtem. A gabona és a zöldség íze isteni ajándék volt számomra.
Néhány napig egymást érték a csodák. Az aranyerem nem vérzett többet, miként az ínyem sem. A bőröm elkezdett regenerálódni, és tisztálkodás után teljesen megváltozott a tapintása. Felpüffedt végtagjaimon végre ki tudtam tapintani a csontokat. Reggelente tettre készen pattantam ki az ágyból, akármilyen korán volt. Tudtam megint használni a fejemet. Megszűntek a bajai. Az ingjeim lefegtek rajtam. Elvesztem a cipőimben. Egy reggel borotválkozásközben felfedeztem, hogy van állam. Hogy el ne vesszek egy hosszú és boldog történet részleteiben: 5 hónap alatt 93 kilóról 61 kilóra fogytam, új testet, új fejet és új életet kaptam.
Egy szép napon elégettem a Kék Kereszt- tagságimat. Akkoriban láttam meg Gloria Swanson képét a The New York Timesban. Nyomban tollat ragadtam, és levelet írtam neki. Önnek igaza volt, írtam. Önnek átkozottul igaza volt. Akkor még nem értettem, de most már tudom.
Ez a hatvanas években történt. Azóta nem eszem cukrot, s azóta nem voltam orvosnál, sem kórházban, nem szedtem gyógyszereket, és nem kaptam injekciót. Még egy aszpirint sem vettem be.
...itt egy dal szerepel a fordításával együtt, amelyet most nem idéznék és el sem énekelnék, nehogy valaki megijedjen...
A Sugar Blues című dalt 1923-ban adták ki, abban az évben, amikor az Egyesült Államokat megrázta a Teapot Dome botrány, és amikor cukorbetegek milliói adták be maguknak az újonnan felfedezett csodagyógyszert, az inzulint. Ugyanakkor 1923 a szesztilalom éve is volt. Amikor az alkoholkereskedelem illegálissá vált, felvirágzott a cukorfogyasztás. Olyan volt az ország, mint egy össznépi kijózanító, ahová a letartóztatott alkoholistákat vitték be éjszakára, akik ott falták a cukorkákat. Gyakran az antialkoholisták voltak a legmániákusabb cukorfogyasztók. Szent ígéretet tettek, hogy egy korty alkoholt sem isznak többék, viszont kilószámra döntötték magukba a cukrot, amivel csak annyi változott, hogy a cukor nem a fürdőkádban erjesztett alkoholt, hanem a gyomrukban.
 Hááát ennyi a részlet és az idézet.

Várom véleményedet kedves olvasó, te hogy állsz a cukorral otthon és az egész életedben? Végig gondoltad már, egy nap mennyi cukrot és cukrot tartalmazó ételt, italt használsz???
 Neked mennyi ennivaló maradna a polcaidon ha kiselejteznéd amikben cukor van? Mennyi bajod múlhatna el csak ettől az egy kis dologtól???




1 megjegyzés:

  1. Igen, a cukor. Erre már én is rájöttem. Olvastam a könyvet. Mindenkinek el kellene olvasni! Nagyon jó, hogy írtál róla, így több emberhez eljut az üzenet. Egészségem érdekében úgy hat éve nem fogyasztok cukrot és fehér lisztet. Mondhatom, jobban érzem magam, a fejem sem fáj, pedig azelőtt sokat szenvedtem a fejfájástól. Nem utolsó sorban 62 kg-ról lefogytam 52-kg-ra.

    VálaszTörlés