2011. július 8., péntek

Fontos nekünk az egészségünk?

A Népegészségügyi Termékdíj legfontosabb üzenete szerintem, hogy a lakosságot az egészséges táplálkozás felé terelje, csökkentve azon élelmiszerek fogyasztását, melyek egészségtelennek tekinthetők, s amelyek bizonyítottan felelősek számos súlyos betegség kialakulásáért.

Cukros üdítőitalnak tekintünk minden olyan italt, mely szénsavval dúsított, és hozzáadott cukrot tartalmaz.  Egészségkárosító hatásuk tudományosan bizonyított, növeli az elhízás, a II. típusú cukorbetegség és a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. Amelyekben kis hazánk ugye élen jár a statisztikákban. Fogyasztásuk jelentős energiatartalmuk ellenére az éhséget nem csillapítja, így többletenergiaként jelentkezik

Mint oly sok minden a ckros üdítők hatása is remekül megfigyelhető a gyerekeken.. No nem azonnal hat, hanem szép lassan, mint a méreg. A cukros üdítők negatívan befolyásolják az ízérzetet is. Különösen gyerekeknél kimutatható volt, hogy akik víz helyett rendszeresen cukros üdítőt fogyasztanak, az egészséges, kevésbé édes élelmiszereket (pl. zöldség, gyümölcs) nem találják ízletesnek, így nem is szívesen fogyasztják azokat, vagy rosszabb esetben teljesen elutasítják.
A vizsgált általános iskolás gyermekek háromnegyede naponta többször, vagy naponta fogyaszt ilyen terméket, melynek mennyisége a 14 éves korra már eléri a napi fél litert. Az iskolai büfék 75%-a árusít szénsavas cukrozott üdítőitalt, több mint fele kólát. Az iskolák egyharmadában van italautomata, melyben a cukros üdítőitalok jelentős arányban szerepelnek.
Szerintem az üditő nem létfeltétel. Mikor pici a gyerekünk meg kell neki tanítani,hogy vizet kell inni,mert a szomjúságot azzal lehet csillapítani. És nem teával (cukros), üdítővel, kólával. Ez az alap. De sajnos tegnap egy strandon járva ismét rájöttem,hogy mennyien nem így gondolják ezt manapság még. Mellettünk az asztalnál az anyuka leültette két kislányát és mint alternatíva megkérdezte tőlük: "Kólát hozhatok?, Szomjasak vagytok?"- És ez az anyuka is szereti, óvja, félti a gyermekeit. De kérdem én hogy lehet, hogy ennyire nem érdekel bennünket a gyerekeink egészsége. És eszembe jutott az új törvény-javaslat. Remélem hatással lesz ránk és belátjuk végre, hogy változtatni kellene a szokásainkon,hogy változzon sok minden hazánkban és közvetlen környezetünkben is.

Te mit gondolsz? Kíváncsi vagyok a véleményedre!

7 megjegyzés:

  1. Szerbusz! Sok ismerősöm olvassa a blogod, és nagyon tetszik nekem is.

    Azt kérdezném, hogy a tea (mézzel) gyakorlatilag káros? Mert, ha nem, rátérnék mostantól a filteres (és teaporos) teára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A kérdés az, hogy milyen teát iszol? A fekete tea nem épp mondható egészségesnek, de ha zöld vagy lapacho teát iszol mézzel az egész más kérdés. Azt tudni kell, hogy a filteres teák a tea alapanyagai közül általában a legsilányabból készül.A sima növényi részes teákat ajánlanám szívem szerint.

      Törlés
  2. Igyatok gyógyteákat, utána kell nézni, melyik iható mennyiségi meghatározás nélkül, és jóízű is. Főleg ha van valami bajod!
    És mézzel lehet ízesiteni, de sok gyógytea finom magában is.

    VálaszTörlés
  3. Én azt szeretném kérdezni, hogy az alma, amit piacon vagy tescoban veszek, mennyire egészséges? Láttam egy képet, ami kicsit elbizonytalanított: http://www.sugarstacks.com/img/apple.jpg

    Egyébként itt van az oldal, ahol lemérik miben mennyi cukor van:

    http://www.sugarstacks.com/

    VálaszTörlés
  4. Azért tegyük hozzá, hogy ez a kép kicsit csalóka lehet, ugyanis a gyümölcsökben lévő gyümölcscukor nem olyan hatással van a szervezetre mint ha megennél 6 db kockacukrot magában. A természet adta dolgokat nem szabad csak mennyiségben összehasonlítani a művi termékekkel.
    Kérdésedre válaszolva pedig, a tesco alma ugye nem nagyon nyomonkövetkező nekünk kisfogyasztóknak hogy honnan is kerül oda. Még amit a piacon veszed, könnyebben kideríthető... mondjuk egy nagybaniról vásároló zöldséges és a házi kiskert termését eladó nénike-bácsika közül és biztos az utóbbit választanám és akkor nyugodt lennék, hogy legalább érlelővel nincs lefújva ,hogy szépen csillogjon-villogjon a polcokon! A döntés mindenkinek magának kell meghozni!

    VálaszTörlés
  5. Heló!

    A reggeli gyümölcslé káros? Minden reggel dzsúszt iszom, általában 100%-ost, általában Happy Dayt. Miért lenne káros?

    VálaszTörlés